Fruen tramper også i det

IMG_1707– fordi hun vil smide min bare lidt for gamle frugt ud af fryseren. Det er årgangs-sveskeblommer. Og lidt ribs samt kræger – en speciel fynsk miniblomme. Det hele er/var fra 2009 og frem…Det er nu opløst/optøet og blandet op med vand (1:1) og presset under et frygteligt svineri og besværlig rengøring af presseposen. Oechsle nede på skræmmende 25!

Det er i dag den 6. oktober.

Måske er det på sin plads at chaptalisere… Godt, at vi kan lide at eksperimentere, for en opskrift til dette scenarie findes vist ikke.
Beregning for dette “snyderi” (det er ikke comme il faut at chaptalisere, altså tilsætte sukker):

Ønsket oechsle minus aktuel oechsle (i alt 80) gange 1,8 (idet vi leger, det bliver til rødvin) gange antal liter, hvilket giver lidt over to kilo sukker… Sig det ikke til nogen!

Mine kære elever i 10. klasse, fysik: Beregn venligst via en støchiometrisk overvejelse, hvor mange gram alkohol dette vil give!

Da vores rødvinsgær tilsyneladende er blevet for gammelt, forsøger vi med frisk hvidvinsgær (måske er det det samme(?)) i en mængde, der ville skulle bruges til den samme mængde druesaft.

Tilbage i gæringsspanden er der 15 liter fantastisk velduftende blommesaft. I en skål ved siden af med gærnæring, gær og vand summer det af aktivitet. Der blev tilsat lidt sukker, da gæren vågnede af sin dvale, så nu skummer det og er parat til at angribe de ædle blommer. Vi venter bare på, at temperaturforskellen mellem mosten og gæren er under 10 grader. Der tilsættes i første omgang ét kilo sukker ved omrøring.

Det ser ud til, at det lykkes.

Lidt uforsigtigt har vi ikke tilsat svovl, men al tilsat frugt har været frosset, så måske har det holdt vildgæren væk.

Gæringen er gået i gang ved midnat. OptiRed tilsat den 7. oktober om eftermiddagen. Den 10/10 blopper det godt med 20 sekunder mellem hvert blop.

Ups – siger vi så… Vi har vist glemt at tilsætte det sidste kilo sukker…(?)

IMGA0256

Ca. 15. oktober stukket om til en ballon på 15 liter. Rigtig meget snask i bunden og i toppen; det vil ikke rigtigt falde sammen, så en del er sluppet med over i ballonen. Vistnok god alkoholprocent, men det lugter ikke rart.

Vi lader den stå et øjeblik. Måske længe…

22/10: Stort set stoppet med gæringen.
23/10 tilsættes 100 g sukker i en dl lunkent vand – som forsøg for at se, om dette kan/vil genstarte gæringen. Alkoholprocenten er 10,5%.
Hvis ikke, så får noget sødt stads, der lugter lidt som det, det lignende, da vi startede… (se øverst).
I øvrigt er det helt klart med en smuk, tomatrød farve og meget gennemsigtig.

27/10: “Forsøgsvinen” – sådan kan det ende – øgenavne kan man altid få… – begyndte  for et par dage siden at accelerere blop-ningen, så det er besluttet at tilsætte mere sukker.
I spøg, selvfølgelig, siger vi, at det er for at øge alkoholprocenten, så det kan tage den grimme smag, den truer med at få…
Altså: I dag er den stukket om (igen), og der er siet virkelig meget snask fra (igen), så det svinder af den!
Vi vil gerne have den op på 13 % – altså 3 % op – så vi skal tilsætte 17 gram x 3 (%) x antal liter, som vi mener ligger på ca 13.
I meget runde tal – og med pæn nedrunding – giver det et halvt kilo. Det kan vist tilrådes at passe på med at slå de sparsomme gærceller ihjel ved at tilsætte det hele på én gang – så i dag tilsættes 175 gram i lidt godt lunkent vand. Resten med en dags mellemrum – alt efter hvordan den tér sig fra nu af.

Fortsættelse følger…

Ja, der kom kun en kedelig fortsættelse ud af det: En lovende vin blev stillet i laden, hvor et vindpust på et tidspunkt har revet proppen med gærrøret af ballonen – og så var det sket med den vin! Ikke engang alkohol-brænding kunne komme på tale – da den var forduftet, da vi opdagede tragedien…