Vi tramper (h)videre

IMG_1698Den 29. september 2014 trampede vi igen rundt i det – denne gang i hvidvinen; Solaris’en viste pludselig 93 oechsle! Jeg plukkede 90 liter druer med ribber og maste dem med ribber & det hele. Resultat: Reducering til 45 liter. Det var resultatet af 3/4 af vores hvidvin. Lidt utraditionelt at behandle hvidvin så hårdhændet (-fodet…) men det blev omtalt som en metode til at sprænge druerne, så det skulle prøves. Desværre havde jeg vasket fødder den dag…

IMG_1699

 

 

Mosten mastes næste dag ud v.hj.a. æblepressen, og det gav i alt 2 x 17,5 liter.

IMG_1701

 

 

 

 

 

 

Gæren var ikke ankommet med posten, så mosten måtte stå til næste dag. Det var længe, men jeg havde tilsat et halvt gram svovl sammen med enzymet, da jeg trampede druerne.

Virkelig gang i gæringen! Har lavet en film, men den er for stor til dette medie, så den kommer senere…Den 5. oktober sænkedes temperaturen efter stormgæringen. Temperaturen sænkes for at få større smagskompleksitet. Har vi læst…

6/10 blopper det lystigt videre i begge gærkar.

10/10: 20 sekunder mellem bloppene. Veldefineret adskillelse mellem bundfald og væske. Gærrester rystes med et par gange om dagen for at øge smagsoplevelsen. Tror vi, at vi har læst…

9/10: Resten af de grønne druer høstet og trampet med enzymer. Har hvilet natten over og derefter presset og sat til gæring 10/10. Stormgæring påbegyndt om aftenen. Oechsle inden gæring: 92. Ingen svovl. 7gram GoFerm med 6 gram hvidvinsgær. Glemte, at det skulle have været Killer fordi druerne var godt og vel modne – nærmest misfarvede/brune for 20 pcts. vedkommende. Enkelte med ædelråd. OptiWhite tilsat ved midnat 10/10.

13/10… Oh rædsel! Det viser sig, at mit ‘måleapparat’ til at måle alkoholprocenter ikke er nøjagtigt! – Og min flydevægt viser sig ved nærmere eftersyn kun at kunne måle i rene blandinger af vand og alkohol – ikke i vin. Oechsle-flydevægten siger -5 (hvorimod det dyre refraktometer viser +23! – det kan nok ikke måle i gærrester, sukker osv.)

IMGA0259

Resultatet er, at jeg ikke aner, hvordan jeg skal forholde mig m.h.t. evt. sukkertilsætning. Smagen siger mig, at alt sukker er opbrugt, og gæringen er i hvert fald gået i stå… Nu stikker jeg begge gæringsdunke sammen på én ballon – og så må jeg imens overveje, om jeg vil vælge at tilsætte sukker. (Jeg tilsatte 100 g sukker i 2,5 dl varmt vand).

Men – Solaris-ribes/-kattepis/-lugten/-smagen er meget markant. Engang lærer man vel at slippe udenom den!

Hvidvinen fra den første høst er stukket om ca den 13/10 til en fælles ballon: 33 liter. Det går vist meget godt – gæringen stort set stoppet.
27/10: Der er ikke mere liv i den. Nu skal den i Bryghuset og stå køligt, indtil den kan få lidt frost og derefter på flasker.

 

Hvidvin14 10 literAnden Solaris-høst stukket om til 10-liter-ballon den 15/10. Gærer stadig den 20/10, men er begyndt at klare. Gærer stadig med samme hastighed den 23/10.
Den 27/10: Vinen har forøget gæringshastigheden samtidig med, at den klarer.
Den 2/11: Samme gærinshastighed. Klarer mere og mere.

IMG_0464

 

 

 

 

Rester/bundfald fra alle de tre hvidvinsgærkar hældt sammen og efter et par dages stilhed er der den 20/10  herfra tappet ca. 4 liter på lille glasballon. Spændende, hvad det smager af!

Håber på, at det kan bruges til opfyld!